YENİ ALKOL YASASI

AŞAĞIDA BELİRTİLEN BAZI MADDELER KANUNUN YAYIM TARİHİNDEN İTİBAREN 90 GÜNLÜK BİR GEÇİŞ SÜRECİ SONUCU YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLUP, BAZI MADDELER İSE  KANUNUN YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞ BULUNMAKTADIR.BU NEDENLE ;  


11 HAZİRAN 2013 TARİH VE 28674 Sayılı Resmi gazete’de “375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması hakkında kanun”


Yayınlanmış olup,4250 sayılı İspirtolu içkiler  KANUNU KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN DÜZENLEMELER AŞAĞIDAKİ GİBİDİR ;


 


1. ALKOLLÜ İÇKİLER,  22:00 İLA 06.00 SAATLERİ ARASINDA   PERAKENDE OLARAK SATILAMAZ.(YAYIM TARİHİNDEN 90 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR.AYKIRI HAREKET EDENLERE 20.000.- TL İLE 100.000.-TL ARASI İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR


 


2.ALKOLLÜ İÇKİLER SUNUM İZNİ VERİLEN YERLERDE AÇIK OLARAK TÜKETİLEBİLİR.VE BU YERLERDE TESİS SINIRLARI DIŞINDA   TÜKETİLMEK ÜZERE ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI YAPILAMAZ. AYKIRI HAREKET EDENLERE 10.000.- TL İLE 500.000.- TL ARASINDA İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR.


 


3. TAPDK’DAN  SATIŞ BELGESİ ALMAK İSTEYENLERİN,ÖNCELİKLE BELEDİYE VEYA İL ÖZEL İDARESİNDEN İŞYERİ AÇMA RUHSATI ALMALARI ZORUNLUDUR.TÜTÜN MAMÜLLERİ VE ALKOLLÜ İÇKİ SATMAK  İSTEYENLER SATIŞ BELGESİ ALMALARI ZORUNLUDUR.


BU KANUN KAPSAMINDA PERAKENDE VEYA AÇIK OLARAK SATIŞIN YAPILDIĞI YERLER İLE EĞİTİM KURUMLARI VE DERSHANELER,ÖĞRENCİ YURTLARI VE İBADETHANELER ARASINDA KAPIDAN KAPIYA EN AZ YÜZ METRE MESAFENİN  BULUNMASI ZORUNLUDUR. ANCAK TURİZM BELGELİ İŞLETMELER İÇİN UYGULANMAZ.MESAFE ŞARTI,SATIŞ BELGESİNİN VERİLDİĞİ TARİH İTİBARİYLE ARANIR.BU KANUN ÖNCESİ İŞYERİ AÇMA RUHSATI VE SATIŞ BELGESİ ALMIŞ İŞLETMELER İÇİN UYGULANMAZ.(BU İŞLETME SAHİPLERİ İŞLETMELERİNİ BİRİNCİ VE İKİNCİ DERECE KAN HISIMLARINA DEVREDEBİLİRLER.(YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE UYGULAMADA)   


4. ALKOLLÜ İÇKİLER, İŞLETME DIŞINDAN GÖRÜLEBİLECEK ŞEKİLDE PERAKENDE OLARAK SATIŞA ARZ EDİLEMEZ.YAYIM TARİHİNDEN 90 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR.AYKIRI HAREKET EDENLERE BEŞ BİN İLE ELLİBİN  TL ARASI İDARİ PARA CEZASI VERİLECEKTİR.


 


5. PERAKENDE ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞI YAPILAN İŞ YERLERİNDEKİ ALKOLLÜ İÇKİLERİN KONULDUĞU VE ÜZERLERİNDE ALKOLLÜ İÇKİLERİN MARKA,AMBLEM VE LOGOSU BULUNAN MEVCUT SOĞUTUCULAR,İŞ YERLERİNİN KAPALI BÖLÜMLERİNDE BULUNMASI KAYDIYLA,YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE 3 YIL SÜREYLE KULLANABİLİRLER.3 YILIN SONUNDA BU DOLAPLAR KAPALI ALANDA DAHİ BULUNDURULAMAYACAK.AYKIRI HAREKET EDENLERE BEŞ BİN TL İLE ELLİ BİN TL ARASI İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR.


 


6. 18 YAŞINI DOLDURMAMIŞ KİŞİLER ; ALKOLLÜ İÇKİLERİN ÜRETİMİNDE SATIŞINDA PAZARLAMASINDA VE AÇIK SUNUMUNDA İSTİHDAM EDİLEMEZ,YASAL DÜZENLEMELER UYARINCA GERÇEKLEŞTİRİLEN EĞİTİM AMAÇLI ÇALIŞMALAR BU HÜKMÜN DIŞINDADIR.YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞ BULUNMAKTA.ANCAK BU MADDENİN YAYIMI TARİHİNDE ALKOLLÜ İÇKİLERİN ÜRETİMİNDE,PAZARLAMASINDA SATIŞINDA VE AÇIK SUNUMUNDA 18 YAŞINI DOLDURMAMIŞ KİŞİLERİ ÇALIŞTIRMAKTA OLANLAR,BU MADDENİN YAYIM TARİHİ İTİBARİLE 1 YIL DAHA ÇALIŞTIRMAYA DEVAM EDEBİLİRLER.AYKIRI HAREKET EDENLERE 10 BİN İLE 500 BİN TL ARASI İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR.


 


7.  ALKOLLÜ İÇKİLER,TÜKETİLMEK VEYA BERABERİNDE GÖTÜRÜLMEK ÜZERE 18 YAŞINI DOLDURMAMIŞ KİŞİLERE SATILAMAZ VEYA SUNULAMAZ.(YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.AYKIRI HAREKET EDENLERE 10 BİN TL İLE 500 YÜZ BİN TL ARASI İDARİ PARA CEZASI VERİLECEKTİR.


   


8. MESKUN MAHALLER VE  KONAKLAMA YERLERİ HARİÇ OLMAK ÜZERE OTOYOLLARDAKİ VE DEVLET KARAYOLLARINDAKİ YAPI VE TESİSLERDE ALKOLLÜ İÇKİ SATIŞINA VE TÜKETİMİNE İZİN VERİLMEZ.ÖĞRENCİ YURTLARI,SAĞLIK HİZMETİ VERİLEN YERLER,SPOR YAPILAN ALANLAR HER TÜRLÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM KURUMLARI,KAHVEHANE,KIRAATHANE,PASTAHANE,BEZİK VE BRİÇ SALONLARI İLE AKARYAKIT İSTASYONLARININ MAĞAZA VE LOKANTALARINDA ALKOLLÜ İÇKİLERİN SATIŞI YAPILAMAZ.


YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜLÜĞE GİRMİŞ BULUNMAKTADIR.


AYKIRI HAREKET EDENLERE 10 BİN TL İLE 100 BİN TL’YE KADAR


İDARİ PARA CEZASI VERİLİR.


 


9. ALKOLLÜ İÇKİLER, TÜKETİCİLERE  OTOMOTİK SATIŞ MAKİNALARI İLE SATILAMAZ,BU ÜRÜNLER BASIN VE YAYIN YOLUYLA POSTA YOLU İLE GÖNDERİLEMEZ..YAYIM TARİHİNDEN  90 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR.AYKIRI HAREKET EDENLERE 20 BİN TL İLE 100 BİN TL ARASI İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR.    


 


10. ALKOLLÜ  İÇKİLERİN NE SURETTE OLURSA OLSUN REKLAMI VE TÜKETİCİLERE YÖNELİK TANITIMI YAPILAMAZ.SATIŞINI ÖZENDİREN KAMPANYA PROMOSYON VE ETKİNLİK YAPILAMAZ.


ANCAK,ALKOLLÜ İÇKİLERİN ULUSLAR ARASI TANITIMINA YÖNELİK  FUARLAR DÜZENLENEBİLİR.ALKOLLÜ İÇKİLERİ ÜRETEN,


PAZARLAYAN VE İTHAL EDENLER ÜRÜNLERİN MARKA,AMBLEM İŞARETLERİNDEN DESTEK ALAMAZLAR.TELEVİZYONLARDA 


YAYINLANAN DİZİ, FİLM VE MÜZİK KLİPLERİNDE ALKOLLÜ İÇKİLERİ ÖZENDİRİCİ GÖRÜNTÜLERE YER VERİLEMEZ. (YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞ BULUNMAKTADIR.)


PERAKENDE YADA AÇIK İÇKİ SATIŞI YAPAN İŞ YERLERİNİN TABELALARI BU MADDENİN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 1 YIL İÇİNDE BU MADDEDE BELİRTİLEN HÜKÜMLERE UYGUN HALE GETİRİLMELİDİR.AYKIRI HAREKET EDENLERE 5 BİN TL ‘DEN 500 BİN TL’YE KADAR İDARİ PARA CEZASI VERİLİR.  


 


11. ALKOLLÜ İÇKİLERİ ÜRETENLER,İTHAL EDENLER VE PAZARLAYANLAR HER NE AMAÇLA OLURSA OLSUN TEŞVİK HEDİYE,EŞANTİYON,PROMOSYON VEYA BEDELSİZ OLARAK


ALKOLLÜ İÇKİ DAĞITAMAZLAR.(ŞU AN YÜRÜRLÜKTE)AYKIRI


HAREKET EDENLERE 5 BİN TL İLE 200 BİN TL’YE KADAR İDARİ


PARA CEZASI VERİLİR.


 


12. TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN VEYA İTHAL EDİLEN ALKOLLÜ İÇKİLERİN AMBALAJLARI ÜZERİNE,ZARARLARINI BELİRTEN


TÜRKÇE YAZILI UYARI MESAJLARI KONULUR.UYARI MESAJLARI RESİM,ŞEKİL VEYA GRAFİK BİÇİMLERİNDE’DE OLABİLİR.UYARI MESAJLARINI TAŞIMAYAN ALKOLLÜ İÇKİLER SATIŞA ARZ EDİLEMEZ,SATILAMAZ. (YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜĞE


GİRMİŞ BULUNMAKTADIR.AYKIRI HAREKET EDEN VE YASAKLARI İHLAL EDEN ÜRETİCİ VE İTHALATÇILARA 100 BİN TL AŞAĞI OLMA-


MAK KAYDIYLA,BU YÜKÜMLÜLÜK VE YASAKLARA AYKIRI OLARAK PİYASAYA SÜRÜLEN MALLARIN PİYASA DEĞERİ KADAR İDARİ PARA CEZASI VERİLİR.KABAHAT KONUSU OLUŞTURAN ÜRÜNLERİN AYRICA MÜLKİYETİNİN KAMUYA GEÇİRİLMESİNE KARAR VERİLECEKTİR.


 


13. ALKOLLÜ İÇKİLERİN MARKA TANITICI VE AYIRT EDİCİ HİÇBİR İŞARETİ ALKOLLÜ İÇKİLERDE KULLANILAMAZ.ANCAK İHRAÇ AMAÇLI ÜRETİLENLERDE BU UYGULANMAZ.(YAYIM TARİHİ


İTİBARİYLE YÜRÜRLÜKTE OLUP.100 BİN TL’YE KADAR CEZA


UYGULANIR.


 


14. ALKOLLÜ İÇKİ KATEGORİSİNDEKİ ÜRÜNLERİN İŞLENMESİ SONUCUNDA ELDE EDİLEN ALKOLSÜZ İÇKİLERDE İÇERİĞİNDE ALKOL KALMIŞ İÇECEKLERİN AMBALAJLARI ÜZERİNE İÇERDİĞİ ALKOL MİKTARI,ALKOLÜ TAMAMEN ALINMIŞ İSE ALKOLÜN TAMAMEN ALINDIĞI HUSUSU TÜKET,CİLER TARAFINDAN KOLAYLIKLA OKUNABİLECEK ŞEKİLDE YAZILIR.(YAYIM TARİHİ İTİBARİYLE YÜRÜRLÜKTE )AYKIRI HAREKET EDENLERE 100 BİN TL İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR.


 


AYRICA TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARININ ÖNLENMESİ HAKKINDA KANUN İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLEREDE GİDİLMİŞTİR.


 


1.TAKSİ HİZMETİ VERENLER DAHİL OLMAK ÜZERE KARAYOLU,   


DEMİRYOLU,DENİZYOLU VE HAVAYOLU TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İLE BİRLİKTE ARTIK HUSUSİ ARAÇLARIN SÜRÜCÜ


KOLTUKLARINDA’DA TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜKETİLEMEZ.AYRICA


TÜTÜN İÇERMEYEN ANCAK TÜTÜN MAMÜLÜNÜ TAKLİT EDER


TARZDA HER TÜRLÜ NARGİLE VE SİGARA TÜTÜN ÜRÜNÜ KABUL EDİLİR    


 


YUKARIDA 15 MADDE HALİNDE AÇIKLANAN VE CEZA ORANLARI DURUMLARINI BELİRTEN AÇIKLAMALAR ESNAFLARIMIZ İÇİN


BÜYÜK ÖNEM ARZETMEKTEDİR.ÜYELERİMİZ YASA MADDELERİNİ


MUTLAKA OKUMALI VE UYGULAMALIDIRLAR.KURAL VE YASALARA UYULURSA CEZAİ ORTAMA MAHAL VERİLMEZ.


                                                                              

19 Temmuz 2013
Aliağa Hava Durumu
Parçalı bulutlu
Sıcaklık: 25°C
Bizimle İletişime Geçin
2019 Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası