Aliağa’da Emlakçılara Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

 

Aliağa Esnaf Ve Sanatkarlar Odası ile İzmir Emlak Komisyoncuları Odasında işbirliğiyle, emlak ve gayrimenkul alım satımını düzenleyen yönetmelik hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yönetmelikte yapılan değişiklikle yeniden belirlenen kural ve kaidelerle artık herkesin emlak alım satımı yapamayacağını söyledi.

Sera Cafe’de düzenlenen toplantıya, İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Aliağa Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk ile Aliağa ’da emlakçılık yapan esnaflar katıldı. Toplantıda emlakçılığın kurallarını yeniden belirleyen taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik ve yaptırımlar anlatıldı.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yönetmelikte yapılan değişiklikle yeniden belirlenen kural ve kaidelerle artık herkesin emlak alım satımı yapamayacağını söyledi . Mesleki yeterlilik belgesinin emlak alım satımı yapan esnaflar için zorunlu hale geldiğini belirten Güleroğlu , “Bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren oda kaydı ve vergi dairesine kaydı olan arkadaşlarımız bu yönetmeliğe tabii olacaklar. 5 Haziran öncesinde oda ve vergi kaydı bulunan arkadaşlarımız ise bu konuyla alakalı müptesel haklardan yararlanacaklar” dedi.

Başkan Mesut Güleroğlu başvuruların internet üzerinden bireysel yapılabileceğini kaydederek, şunları söyledi: “Taşınmaz Ticareti yönetmeliğine göre emlak ofisleri ve emlak danışmanlığı işi ile uğraşan meslektaşların 5 haziran 2018 den önce muktesep haklardan yararlananlar hariç, her meslektaşın alması gereken zorunlu bir belgedir .İşyeri açmak isteyen her kişi 5 haziran 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mesleği yeterlilik kurumunun Akriditesini almış kurum ve kuruluşlarda açılan sınavlardan seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi alması yasal zorunluluktur. Yanlarında çalışan emlak danışmanlarının da seviye 4 üzerinden mesleki yeterlilik belge alma şartı vardir. Mesleki Yeterlilik sınavları 2 aşama 5 periyotta yapılır.1. Aşama olan A1 , A2 ve A3 olarak hazırlanan Teorik (yazılı) yapılan sınavdır. 2. Aşama Performans (pratik) B1 ve B2 olarak yapılan sınavdır. her iki sınav kamera kayıtları altında sınav yapıcı ve gözetmen eşliğinde yapılmaktadır. Sınava girip seviye 5 üzerinden belge alan meslektaşlarımız bu belgeyi ve oda kayıt belgesi Lise mevzuniyet belgesini ve 30 metre kare ve üstü oturum belgesini Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemine kayıt etmek zorundadır. MYK belgesini aldığınızda bu sisteme kayıt etmediğiniz takdirde Ticaret Bakanlığı Onaylı Yetki Belgesi alamazsınız. .Emlak ofislerinde olması gereken şartlar da belirlendi. en az 30 metrekare olması gerekiyor. Eğer ofisinde birkaç kişi çalışıyorsa her kişi için 6 metre kare daha büyük olması gerekiyor ,Bu alacağımız yetki belgeleri, artık olmazsa olmazdır. Yetki belgesi alan kuruşlar internet sitelerinde girdiği partallarda Belediye, vergi dairelerinde işlem yaptığında artık emlak belgesi sorulacak. Belgeyi alamayan arkadaşlar kesinlikle emlakçılık yapamayacak. Kayıt dışı çalışan, ayaküstü diye tabir ettiğimiz emlakçılarla alakalı da hep birlikte el ele vererek ya bunları kayıt altına alacağız ya da bunları ihbar ederek bir şekilde çalışmalarını engelleyeceğiz .“ dedi

Toplantıda Esnaf Sanatkar Odası Başkanı Serdar Berk , 30442 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin iyi anlaşılması için bilgilendirme toplantısını düzenlendiklerini söyleyen Başkan Berk “ Yeni yapılan düzenlemelere hakkında üyelerimize bilgilendirmek Esnaf Ve Sanatkarlar odasının önemsediği konuların başında geliyor. Üyelerimizin bilgi akışını sağlamak için zaman zaman bu gibi toplantılar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz . “dedi. Toplantı soru ve cevap kısmı ile sona erdi.

 

 

07 Mayıs 2019
Aliağa Hava Durumu
Parçalı bulutlu, kuzey çevreleri yer yer çok bulutlu
Sıcaklık: 25°C
Bizimle İletişime Geçin
2019 Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası