BAŞKAN SERDAR BERK AHİLİK HAFTASINI KUTLADI

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası serdar Berk , ‘Ahilik Haftası olması nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.
Mesajında birlik, beraberlik ve kardeşlik gibi önemli değerleri içerisinde barındıran, meslek etiğinin ve çalışma prensiplerinin temelini oluşturan Ahilik kavramının dünyada eşi benzeri bulunmayan, Türk kültürüne özgü önemli bir kültürel birikim olduğunu kaydeden Başkan Serdar Berk “Medeniyet tarihine kültürümüzün armağan ettiği birçok değer vardır. Bu değerlerden biri de Anadolu’ da kök salarak, varlığını yüzyıllar boyunca devam ettiren, Müslüman-Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatını tanzim eden Ahilik kurumudur.
Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin sosyal ve ekonomik hayatında etkin rol oynayan, birlik, beraberlik ve yardımlaşmanın en güzel örneklerini göstermiş olan milletimizin harcını oluşturan kurumlardan birisi de kardeşlik anlamına gelen “Ahilik” teşkilatıdır. Ahilik teşkilatının temel amacı toplumda huzur ve barışı temin etmektir. Bu amaç doğrultusunda dürüstlük, güvenilirlik, kul hakkı, helal lokma, çalışma, yardımlaşma, paylaşma gibi ahlaki erdemleri aşılamayı hedef olarak belirtmiştir.
Ahilik günümüzde halen geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür. İlçeemiz sanayi kenti olarak anılmasında, sanayide ortak kültürün gelişmesinde ve sanayileşmesinde Ahilik Kültürünün önemli katkısı bulunmaktadır.” Dedi.
“Ahilik Bizim Öz Kültürümüzün Yansımasıdır”
Başkan Berk , günümüzde, esnaf ve sanatkârların oluşturduğu kurumların ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlandığını, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi değerlere önem verdiğini belirterek”Esnaf ve sanatkârlığı meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuuyla harmanlayan Ahilik kültürü, güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, akli selimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütler.
Esnaf ve sanatkârlarımız, insanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamaya bugün de devam etmektedirler. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. “Ahilik bizim öz kültürümüzün yansımasıdır. Aslında günümüze yansıyan yönüyle de iş ahlakının en üst seviyeye çıktığı örgütlenme biçimdir.Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı’ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür. Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli’nin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir.” ifadelerini kullandı.“Esnafımız olmazsa sokağımız ışıksız kalır”
Bu dönemde Esnafın desteklenmesi gerektiğin vurgulayan başkan Berk
“Pandemi döneminde esnaf ve sanatkârımızın üstlenmiş olduğu rol ve fedakârlık hepimizin malumudur. Bu süreçte esnaf ve sanatkârlarımız ahilik gelenek ve göreneğine göre vatandaşlarımızın kileri, tedarikçisi, servisi, evlerine ekmeğini ulaştırmada fırıncısı olmuştur. Fırsatçılık yapmadan aza kanaat getirerek ticaret yapan ve en çok alkışı hak edenler yine Ahilerimiz olmuştur. Pandemi döneminde de böyle önemli bir görevi üstelenen tüm ahilerimizi bir kez daha tebrik ediyorum.
Esnafımızın bu dönemde daha çok yaşatılması ve desteklenmesi gerekmektedir. Esnafımız ülke ekonomisine kayda değer katkı sağlamakla birlikte sokağımızın ışığı, her zaman en büyük destekçimizdir.
Sanayi kentimizde de mevcut meslek kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkarlarımız, geleneksel el sanatları ustalarından en modern şekilde üretim yapan sanayicisine kadar Ahilik ilkelerini yaşatma gayreti içerisindedirler.
Bu vesileyle Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Veli olmak üzere, tüm ahilerimizi ve ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyor, özellikle bu yolda emeği geçen esnaf ve sanatkârlarımız olmak üzere bütün vatandaşlarımızın Ahilik haftasını kutluyor, tarihimizde de olduğu gibi birlik ve dayanışma içerisinde hareket etmenin devamını diliyorum” diye konuştu

17 Eylül 2021
Aliağa Hava Durumu
Parçalı bulutlu
Sıcaklık: 24°C
Bizimle İletişime Geçin
2019 Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası