Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul Ve Esaslarda Değişiklik

 

Bilindiği üzere, Çevre Kirliliğinin önlenmesi, çevre duyarlılığı için farkındalık oluşturulması ve kaynakların verimli yönetimi amacıyla Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe konulmuştur.

09.01.2019 tarih ve 66745475-145.07-6267 sayılı Bakan Olur’u ile güncellenmiş olan Usul ve Esaslarda uygulamada karşılaşılan hususlar göz önünde bulundurularak gerekli değişikliklerin yapılabilmesini teminen, 25/03/2019 tarihli Bakan Olur’u ile“Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar” yayımlanmıştır.

Bu kapsamda,

  • Gümrüksüz satış mağazalarında ürün satışı esnasında verilen tüm poşetler ücretsiz olarak verilebilecektir.
  • Faaliyet türü ne olursa olsun uzaktan satışlar da dahil olmak üzere, istisnasız tüm satış noktaları (tekstil, oyuncak, elektronik, unlu mamül, giyim, gıda gibi ürünlerin toptan veya perakende olarak satışının yapıldığı market, bakkal, kantin, pastane, züccaciye, tuhafiye, restoran, kafe, nalbur ve benzeri yerler) 1/1/2019 tarihinden itibaren plastik poşetlerin ücretli olarak satışını gerçekleştirebilecektir.
  • Plastik poşetlere uygulanacak ücret, her yıl piyasa koşulları ve ilgili sektör temsilcilerinden oluşan Ambalaj komisyonunun önerisi dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenecek ve takip eden yıl boyunca geçerliliğini koruyacaktır.
  • Ücrete tabi plastik poşetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılacak, plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logolarının bulunduğu yüzey (sap ve körükler hariç) alanının yüzde yirmisini geçemeyecektir. Sıfır Atık logosunun Bakanlık web sayfasındantemin edilen haliyle veya poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanılacaktır. Ücrete tabi plastik poşetlerin çift kat kalınlığı 40 mikron ve üzerinde olmak zorundadır. Bu şartları sağlayan plastik poşetler en geç 30/06/2019 tarihinden itibaren satışa sunulacak ve şartları sağlamayan plastik poşetlerin satışına izin verilmeyecektir.
  • Plastik poşetlerin kalınlıklarının tespitinde %10’luk sapma oranıtolerans payı kabul edilecektir.
  • Mevcut uygulama dahilinde asgari 25 kuruştan satılmakta olan plastik poşetler 01.05.2019 tarihinden itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızınadet başına vergiler dahil 25 Kuruştan satılacaktır. Daha az veya daha fazla bir ücret uygulanamayacaktır.
  • Satış noktalarında plastik poşet ücreti, en az bir yerde, kullanıcı ve tüketicilerin rahatlıkla görebileceği bir duyuru ile ilan edilecektir.
  • Satış noktalarınca, plastik poşet satışlarına yönelik yapılacak beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığıtarafından 4 Nisan 2019 tarihli ve 30735 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve 08/04/2019 tarihli ve 49 sayılı genelgemizle teşkilatımıza duyurulan 1 sıra No’lu Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği’nde belirlenen esaslara göre yerine getirilecektir.
  • Barkodsuz plastik poşetler ile 09.01.2019 tarihli Usul ve Esaslara uymayan ve satış noktalarının stoklarında bulunan poşetlerin kullanımı için verilen süre 30.06.2019 tarihine kadar uzatılmıştır.

Genelgenin orjinal görüntüsü ve varsa ekleri için tıklayınız.

18 Nisan 2019
Aliağa Hava Durumu
Parçalı ve yer yer çok bulutlu, zamanla aralıklı sağanak yağışlı
Sıcaklık: 23°C
Bizimle İletişime Geçin
2019 Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası